Saturday, September 23, 2006

Sven Nykvist, 1922 - 2006

Det er på tide å skrive litt om en av filmhistoriens mest respekterte og kjente filmfotografer. Nylig avdøde Sven Nykvist var Ingmar Bergmans faste fotograf, helt siden de samarbeidet på den nå lengendariske Jungfrukällan (The Virgin Spring). Han ble belønnet med Oscar-statuetter for sitt arbeid på Viskningar och rop og Fanny och Alexander. Også Liv Ullmann har jobbet med den legendariske fotografen, som utviklet seg til å bli ansett som en av de 12 beste (og best betalte) filmfotografen i verden.

Nykvist var sønn av lutheranske misjonærer som tilbrakte mesteparten av sin tid i Belgisk Kongo. Lille Sven derimot ble igjen hjemme i Sverige og ble oppdratt av andre i familien. Hans far var en aktiv fotograf, og tok mange bilder av det afrikanske naturlivet. Nykvist sin første flørt med fotografi og film var derimot da han filmet seg selv gjøre et høydehopp - da han var aktiv innen idretten som ung.

Nykvist sin stil utviklet seg i takt med i takt med Bergman, og han gikk fra å være en av frontfigurene innen de velkomponerte, nesten magiske bilder som preget Bergmans tidlige filmer - til å bli en pioner innenfor den realistiske stilen som har preget filmfortellingen - og tv-fortellingen - siden 70-tallet.

Han vil bli savnet, men filmene han har lagt bak seg, de magiske bildene han har tryllet frem, og samarbeidet med mesteren Bergman vil for evig stå igjen som en del av filmkanonen.

No comments: