Tuesday, September 19, 2006

Når et land er en B-kjendis.

Rekk opp hånden alle som kan navnet på hovedstaden til Turkmenistan. Ikke det nei? Juks er ikke lov. Turkmenistan føyer seg inn i listen over de mange land som folk flest som ikke har geografi eller internasjonale kunnskaper som hobby/jobb. Den føyer seg også inn i en mørkere liste: Land med diktatoriske regimer og null frihet for deres innbyggere.

Så kjære journalister, lyst på noe nytt å skrive om? Like mørkt som det at president Saparmurat Niyazov er en av de verre menneskerettighetsforbryterne i den internasjonale arena nett no, er det at det internasjonale samfunnet ser ut til å bry seg lite om hva som skjer i dette landet. Grunnen til det er meget enkel, og det heter "fossilt brennstoff". Jepp, de samarbeider med USA. Både når det gjelder eksport av gass og militær hjelp til operasjonene i Afghanistan.

Og det er rart at ikke Niyazov er mer i internasjonal media. I følge Reporters Without Borders er Turkmenistan det tredje verste landet hva pressefrihet angår. det ble neppe bedre da journalist Ogulsapar Muradova ble drept i fangenskap. Og det er mye å ta av, for internasjonal presse:

- Det er ulovlig å skrive noe som helst som har et fnugg av negativitet til Niyazov.
- Det er ulovlig å nevne at han er ganske... lav (154 cm).
- Han har bygget en enorm statue av seg selv i rent gull som roterer slik at den alltid er vendt mot solen.
- Han torturer sine fiender og får dem til å "forsvinne".
- Lipsyncing er forbudt.

Nei, Madonna kommer nok ikke med det første.

No comments: