Tuesday, July 18, 2006

Musikkvideo

Jeg har nå, sammen med livelive, åpnet nok en blogg. Den har fått æren av å hete Video Killed The Radio Star, du finner den til høyre blant 'lenker. Grunnen til at man har gått til det drastiske skrittet det å åpne en ny blogg tross alt er, skjer fordi den blir litt mer spesialisert. Nøkkelordet er: Musikkvideo.

De har vi mange av. Og det er tross alt ikke SÅ lenge siden en musikkvideo ble sett på som en luksus for musikkartister som hadde både tid, penger og et enormt plateselskap i ryggen. Det har derimot skjedd to ting som har endret dette betraktelig:

1) Introduksjonen av videobåndet.

De fleste musikkvideoer spilles inn med film. Av de store artistene altså. Det ser flottest ut, det er mer proft og det generelt sett ruler hardt. Men som de fleste ting som ruler hardt: Det er også dyrt. Når video kom, Betamax og til og med VHS ble det med ett mye billigere å lage musikkvideoer. Nok til at alle i mellomsjiktet kunne begynne å produsere. Samtidig skapte denne teknologiske nyvinningen et nytt marked for musikkvideoer. MTV var tidlig ute, og skaffet seg en dominerende posisjon etterhvert. Ikke bare på TV-markedet, men på ungdomsmarkedet generelt.

2) Introduksjonen av internett.

Datamaskiner har eksistert lenge. Og det har blitt brukt innen film i ganske lang tid, ja selv i musikk og litteratur lenge før andre verdenskrig. Men det må kunne sies at det digitale i vår hverdag skjøt enorm fart på 90-tallet. To grunner til det er mobiltelefonen og internettet. Det voksende markedet for begge skjedde samtidig, noe som har skapt en naturlig symbiose i hva som har blitt tuviklet på den teknologiske fronten. Det er mobilt, det er kommunikativt. Vi har bærbare mp3-spillere, vi har bærbare videospillere og vi har nå til og emd fått spillkonsoller hvor man spiller mot hverandre via nettet. Og de teknologiske nyvvinninger som vinner til slutt er de som er mest åpne for deling og kommunikasjon. YouTube er blitt en vinner på nettet, fordi man kan kombinere alt dette. Man kan dele med andre, til og med sine videoklipp fra mobilen. Det holder med å nevne hvor populære p2p-programmer har blitt. Og torrents.

Så anyway, et kort lite innlegg om musikkvideoer. Jeg håper du har det gøy med å se på de kule filmene vi kommer til å legge ut. Minst en ny en hver dag, promise.

Direkte link

No comments: