Friday, June 15, 2007

Blind Date, Briskeby og det som nesten ble.

Endelig fant jeg den. Blind Date sin hit-singel "Giving Up Sex" på 7". Bruktbutikken "Samleren" på Nygårdsgaten var stedet, og det kostet meg 40 spenn å få tak i et stykke lokal bergensk musikkhistorie. Singelen høres fortsatt spennende ut. Refrenget er fortsatt fengende. Det er snakk om en slags voksenpop, med synther og 80-tallsfeeling. Det er kanskje ikke så rart, det siste. Singelen er tross alt fra 80-tallet. Det er også et stykke Bergen.

Blind Date føyer seg inn i rekken av band som det nesten ble noe stort ut av. Svein Hovland startet bandet i 1982, etter at hans gamle trio "Gjennomslag" (fett bandnavn) ble oppløst. Han fikk med seg gitarist Leiv Tungesvik og tok med seg Eirik Hundvin (også kjent som "Pytten") på bass og og Magnar Torstad på trommer. Tungesvik skulle kjapt bli erstattet med Malcolm Little (!) på gitar og synth under innspillingen av debutalbumet.

Men det er ikke Blind Date du skal få et videoklipp av. Det er Briskeby. Jeg har hatt deres første singel, deres gjennombrudd, på hjernen i hele dag. Jeg kan ikke slutte å nynne på den. Vanligvis er dette et negativt tegn. En slags gangende låt, som etser seg inn. Der biter seg fast i hjernebarken din og tyter seg frem til du blir gal. Det er hva en radiohit skal gjøre. Den skal bli hos deg, med et uforglemmelig hook hvor eneste løsning er å høre den igjen. Og igjen. Men denne låten, "Propaganda" er mer behagelig. Det er et godt verk. Den tar i bruk flere av popelementene, triksene, samtidig. Fet produksjon (tunge trommer og bass), kule riff her og der, og akkordskiftninger som man finner i alt fra kommersiell trance til juleviser. Og en vokalist med great legs. Allikevel, etter hvert som årene har gått...

Briskeby ble det vel aldri noe av.

Det er ikke for sent for dem, men dog. Man kan ikke unngå å tenke på Briskeby, eller skrive om dem, uten å nevne hvordan de "falt". Jeg ser til stadighet artikler og skriblerier som nevner dette. Og det er nettopp i Bergen det klareste symbolet på dette fant sted. Fra å annonsere med bask og bram at de skulle holde konsert på Grieghallen, endte de opp med å gradvis senke ambisjonsnivået på konsertsted da billettsalget uteble. Til slutt endte de opp med å spille på et halvfullt Garage. Synd for dem på et personlig og karrieremessig plan. Slikt tydelig fall på den bransjemessige rangstigen kan ta motivasjonen fra de fleste.

Vi får håpe at så ikke skjer, at Briskeby reiser seg igjen og greier å skrive poplåter som er like gode som det de slo gjennom med.

No comments: